Den viktiga munhälsan – få hjälp vid besvär

Att ta hand om dina mun och dina tänder är extremt viktigt. Smärta i tandkött eller tänder kan bidra till att vardagen inte känns lika rolig som den borde göra. Dessutom är det varken svårt eller tidskrävande att behålla en bra munhälsa.

Tecken på en bra munhälsa

En bra munhygien betyder att din mun samt dina tänder ser och känns friska. Det innebär att du varken har beläggningar i form av plack eller matrester kvar i din mun. Du har inte heller dålig andedräkt eller ett blödande tandkött. Utan istället är ditt tandkött rosa och gör varken ont när du borstar dina tänder eller använder dig av tandtråd.

Har du problem med antingen dina tänder eller ditt tandkött bör du uppsöka en tandläkare. Läs mer här om vilken hjälp du kan få.

Så håller du en bra munhygien

Att behålla en god munhygien är inte speciellt komplicerat. Det allra viktigaste är att du borstar dina tänder två gånger om dagen och det här gäller både vuxna samt barn. Du bör borsta dina tänder i ungefär två minuter.

Som vuxen är det viktigt att du ser till att hålla rent mellan dina tänder så det inte blir någon bakteriesamling. Det här gör du enklast genom att använda dig av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar.